Do wykonywania niektórych zawodów potrzebne są określone wymagania, jak na przykład posiadanie aktualnej książeczki do celów sanitarno epidemiologicznych. Jeśli przytrafi nam się praca w Dobrzyniu nad Wisłą w gastronomii, wówczas jest niemal pewne, że pracodawca będzie od nas wymagał tej książeczki. Aby taką książeczkę sobie wyrobić, należy we własnym zakresie lub po skierowaniu z zakładu pracy wykonać sobie odpowiednie badania. Są to badania w kierunku zakażenia bakteriami Shigella i Salmonella, które często zdarzają się w gastronomii i są potencjalnie niebezpieczne.
Badania takie wykonuje się w stacji SANEPID-u. Jeśli wynik okaże się negatywny, wówczas lekarz rodzinny może na tej podstawie wystawić specjalną książeczkę, w której poświadczy, że nie chorujemy i nie chorowaliśmy na powyższe choroby. Jest to dla pracodawcy zabezpieczenie przed ewentualną kontrolą. W przypadku obiektów żywnościowych bardzo ważne jest dołożenie wszelkich starań, by osoby dopuszczone do pracy z żywnością nie były źródłem zakażenia bakteriologicznego.
Badania sanepidowskie powtarza się wtedy, gdy kończy się ich ważność. W przypadku zachorowania na jedną z tych chorób automatycznie książeczka sanepidowska jest nieważna i nie wolno już podejmować się pracy w gastronomii. Osoby, które myślą o pracy jako kucharze lub w podobnym zawodzie, powinny we własnym zakresie zadbać o to, by być osobami dopuszczonymi do tej pracy, i by móc pracować legalnie na tym stanowisku. Dzięki temu nie dopuszczamy się łamania przepisów prawa.
Jak nie czuć się źle w pracy
Zostaw komentarz