Jak dostawać większe napiwki jako kelner

Praca kelnera tylko z pozoru należy do łatwych. Kelner łączyć musi w sobie umiejętność doradzenia klientowi, eleganckiego obsłużenia go z umiejętnością wdzięcznego poruszania się po sali z dużym obciążeniem na rękach. Interesująca może być praca w Dobrzyniu nad Wisłą w charakterze kelnera, jeśli tylko postarasz się robić to najlepiej jak potrafisz.

W sieci dostępne są różne tutoriale, które uczą sztuki noszenia talerzy, szykowania nakryć stołów i innych trików kelnerskich. Jeśli je opanujesz, będziesz poruszał się po sali z większym wdziękiem. Koniecznie naucz się całej karty dań na pamięć, najlepiej łącznie z gramaturami i cenami. Poznaj też wszystkie serwowane w restauracji dania, by móc jeszcze lepiej doradzać gościom.

Okazuje się, że największe napiwki dostają kelnerzy, którzy są doskonale przygotowani z tego, co aktualnie serwuje restauracja i co może przygotować kuchnia w ramach odstępstw od tradycyjnej karty. Niestety, nie docenia się kelnerów, którzy nie potrafią doradzić co naprawdę warto zjeść, nie potrafią odpowiedzieć na pytania dotyczące karty win, lub oferują coś, czego aktualnie kuchnia nie może przygotować.

Perfekcyjne przygotowanie się kelnera potrafi zrównoważyć nawet kelnerski błąd polegający na podaniu potrawy z niewłaściwej strony czy zbyt późnym podaniu menu do stolika. Goście czują się dobrze zaopiekowani, jeśli kelner będzie w stanie ich właściwie obsłużyć, wtedy też decydują się na większy napiwek, który ideologicznie należy się kelnerowi, który potrafi perfekcyjnie obsłużyć stolik.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *